Rólam

Személyes indittatásaim

 

Mind két gyermekemmel való várandósságomat elvarázsolt időszakként éltem meg, hiszen az élet legkülönlegesebb csodája volt, amire épp készültem!  A második, kevésbé háboritott szülésem után éreztem egy ellenállhatatlan belső hívást arra, hogy a jövőben is legyek jelen gyermekek születése körül. Akkor még nem tudtam, hogy ezt miként valósítom majd meg, de ez az érzés egy kis vágymagot ültetett a szívembe.

 

A szüléseim alkalmával megtapasztalhattam azt a mélységes, transzformáló erőt, amely nem csak a két legcsodálatosabb fiúval ajándékozott meg, hanem az életemet is gyökeresen megváltoztatta. 

 

A szülés erejében való hitet szeretném erősíteni a leendő édesanyákban, hogy bízzanak magukban, a testükben, amely a szülés ősi kódját rejti és képes gyermeket a világra hozni, ha ezt nyugalomban, sürgetés nélkül, háborítatlanul teheti.

 

“A szülés-születés természetes folyamat. Alapvetése, hogy az anya képes arra, hogy világra hozza újszülöttjét, a magzat pedig képes arra, hogy megszülessék.”

 

Bízzanak a kisbabájukban is, hogy tudni fogja, mikor jön el az idő, ami éppen jó lesz a születésre.

 

A saját szülésélményeim mellett, számos ismerősöm szülési tapasztalatát meghallgatva, egyre erősödött bennem a segítő szándék.

 

Végül 2013-ban döntöttem el, hogy dúla leszek, s az erre való felkészülést előbb a Dona dúlatréningjével indítottam, majd Békés Emőke dúlaképzésével folytattam, amely közel másfél évet ölelt fel. Két mentorom Dézsi Réka és Békés Emőke szakmailag és emberileg is hiteles, lelkes személyisége és a képzések során megtapasztalt női körök ereje megpecsételte a döntésemet. 

 

Mindent akartam tudni, amit csak lehet, így a szakmai fejlődésem érdekében egymást követték, s követik azóta is a dúlai hivatáshoz illeszkedő képzések, tanfolyamok, workshopok és konferenciák.

 

Személyes tapasztalatok

 

Mélységes hálával tölt el, hogy két szép, egészséges fiúgyermeket hozhattam a világra, akik ma már nagykorúak, így az eltelt évek alatt volt időm a szülésélményeimmel dolgozni. Az 1990-es években születtek, amikor épp új szelek kezdtek fújdogálni a hazai szülészeteken, de a dúlaság itthon, még éppen csak bontogatta a szárnyait. Ez azt is jelentette, hogy sajnos én akkor még nem hallottam a dúlaság fogalmáról sem.

 

A gyermekeim születése által megélhettem a szülés-, születés csodáját, intézményes keretek között, de keresve a hazai szülészeti lehetőségek alternatíváit. Ennek eredményeképp mindkétszer apás szülésem volt, amiért nagyon hálás vagyok, lelkileg sokat jelentett az a hit, hogy a vajúdás alatt nem leszek egyedül. Akkor azt gondoltam ez elegendő lesz, mert először szülőként nem tudtam mire számítsak, mi segíthetné a folyamatot.

 

Nagyon jó lett volna egy szüléshez értő,  gondoskodó, támogató személy, egy dúla is mellettem, mert a párom nem tudta (honnan is tudhatta volna), hogyan segíthetne rajtam. Sok minden hiányzott a hosszú vajúdó órák bizonytalanságában. Például az értő, támogató jelenlét, a biztatás, a maszírozás, az illatok, a vajúdást segítő pozíciók, a gondoskodás, s a kérdéseimre a válaszok… nagyon jó lett volna.  Szívesen elkerültem volna az orvosi beavatkozásokat és kimerültség ide-vagy oda, egy dúla segítségével talán esélyem lett volna  az aranyórát együtt tölteni a kisfiammal és még sorolhatnám mi minden történhetett volna másképp ha…

 

Öt évvel később egy másik kórházban, szerencsére egészen más élményben volt részem.  Átélhettem a vízben és egyéb alternatív módokon való vajúdást, a már-már háborítatlan  szülés nyugalmát és biztonságát. Akkorra a férjem is tapasztaltabb kísérő lett.

 

Amikor évekkel később dúlaként megismerkedtem az élettani, úgymond háborítatlan szülés jellemzőivel, természetesen én is visszapörgettem gondolatban az idő kerekét a gyermekeim születéséig és gyógyulásképpen újra és újra végig gondoltam azokat a bizonyos történéseket, hogy lett volna másképp, jobban, szebben, örömtelibben.

 

Hitvallásom és célom

 

A személyes tapasztalataim is arra késztettek, hogy adjam át a tudásomat, és segítsem a várandósokat jól tájékozódni és felkészülni a szülésre, hogy minél tisztábban lássák, hogyan lehetne megkönnyíteni és lehetőleg minél háborítatlanabbul átélni életüknek ezt az egészen különleges eseményét!

 

Tudom, hogy az anyává, apává, családdá válás sokszor nehéz, de csodálatos út is egyben!

Az is bizonyos, hogy  a fogantatás, a várandósság és szülés időszaka,  életre szólóan meghatározó jelentőséggel bír az anya, a baba és a család életében egyaránt, ezért nagyon fontos tudatosan készülni rá!

 

Arra törekszem, hogy olyan támogatást nyújtsak a leendő és az újdonsült édesanyáknak, amire leginkább szükségük van és amely hozzásegítheti őket, hogy a babavárást, a szülést és a gyermekágy időszakát minél örömtelibbnek és felemelőbbnek élhessék meg.