Rólam

Németh Erika vagyok, szülésfelkészítő, szüléskísérő és gyermekágyas dúla. 2013-ban a Dona Dúla Nemzetközi Szervezet hazai képviselőjének Dézsi Rékának dúlaképzését elvégezve indultam el ezen az úton.

Ezt követően több, a hivatáshoz illeszkedő képzésen és tanfolyamon vettem részt, majd 2016-ban váltam a Békés Dúlakör tagjává. 2016-2018 februárjáig a  Békés Emőke által vezetett szakmai alap- és továbbképzésen, dúlaműhelyeken, esetmegbeszélőkön mélyítettem ismereteimet. A szakmai továbbképzés dúlaköri és saját magam által is igényelt elvárás, így a folyamatos fejlődés és képzéseken való részvétel, további terveimben is szerepel.

Mindig mélységes hálával gondolok arra, hogy két szép, egészséges fiúgyermeket hozhattam a világra. Dominik és Benjámin már nagykorúak, az 1990-es években születtek, amikor új szelek kezdtek fújdogálni a hazai szülészeteken. Az ő születésük által megélhettem a szülés-, születés csodáját, mélységeit és szépségeit is.  Az első szülésem során megtapasztaltam a vajúdás alatti, személyes törődés hiányát, a kórházi személyzet türelmetlenkedéseit, a szülés természetes folyamatába történő kisebb- nagyobb beavatkozásait. Öt évvel később egy egész más élményben volt részem, egy másik kórházban átélhettem az apa jelenlétével, vízben, s egyéb alternatív módokon való vajúdást, s a már-már háborítatlan  szülés nyugalmát és biztonságát. A saját szülésélményeim és ismerőseim szülési tapasztalatainak hatására, egyre erősödött bennem egy segítő szándék, majd végül az a felismerés, hogy az igazi hivatásomat a szülés és a születés körüli segítségnyújtásban kell keresnem.

Tudom, hogy az anyává válás útja sokszor nehéz, de csodálatos is egyben és az is bizonyos, hogy  a várandósság időszaka, majd a szülés életre szólóan meghatározó jelentőséggel bír a mamának és a babának egyaránt, épp ezért érdemes mindent megtenni, hogy az katartikus, felemelő élmény lehessen. Arra törekszem, hogy olyan támogatást nyújthassak az újdonsült mamáknak, amire leginkább szükségük van és amely hozzásegítheti őket, hogy a babavárást, a szülést és a gyermekágy időszakát minél csodásabbnak és örömtelibbnek élhessék meg.

Végzettségem szerint egészségtan tanár, vagy aerobik edző is lehetnék. A tanulmányaimat az érdeklődésemnek és lehetőségeimnek megfelelően, fókuszban mindig az egészséges élet ideáljával végeztem, de a szakmai életutam hosszú éveken át, ettől sokkal távolabb eső, közigazgatási területeken keresztül vezetett, ám néhány éve végre elérkezett az egyik legszebb szakaszához, amikor is dúla lettem

A várandósság idején egyaránt fontosnak tartom a szülésre való testi és lelki felkészülést és a babára való ráhangolódást, a vele történő kapcsolatfelvételt. Mindezek eléréséhez segítségül a kismamajógát és a kismama masszázs többféle változatát is fel tudom ajánlani, ezek jótékony hatása mellett értő figyelemmel, személyes odafordulással és minden eddigi tudásommal támogatom és felkészítem a szülésre és a gyermekágyas időszakra mindazokat a babát váró nőket, anyákat, párokat, akik megtisztelnek a felkérésükkel, hogy ezen a csodás úton elkísérjem őket.

A szülést követően a gyermekágy időszakában többféle módon is támogathatom, hogy az első hat hétben biztosítva legyen az anya pihenése, többek között segítséget nyújtva a csecsemőről való gondoskodásban, a szoptatás kezdeti nehézségeinek felismerésében és korszerű ismeretekkel való megoldásában, vagy a kompetenciámat meghaladó esetekben további szaksegítség ajánlásával, a házi munkában, vagy a már meglévő gyermek(ek) körüli teendőkben való közreműködéssel.

A szülés körüli segítségnyújtásról hiszem, hogy a szülő anyáknak az elfogadó, fizikai és érzelmi támogatást nyújtó dúlai jelenlét nagy segítség a vajúdás alatt, a csak rájuk figyelő, támogató asszonytárs hitet ad nekik, megerősíti és hozzásegíti őket, hogy átengedjék magukat a szülés ösztönös erejének. Bemutatkozásomat egyik kedvenc könyvemből vett idézettel zárom, amely csodásan fejezi ki a nők szülésre való képességébe vetett erős hitemet:

Van egy erő, ami szüléskor eljön a nőkhöz. Nem kérik, egyszerűen csak elárasztja őket. Összegyűlik, mint a felhő a szemhatáron, átsuhan az égen és magával hoz egy gyermeket. 

Penny Armstrong – Sheryl Feldmann: A születés művészete

 

Tanulmányaim

2018  Korszerű szoptatási ismeretek I. (40 órás tanfolyam) – Szoptatásért Magyar Egyesület szervezésében

2016 – 2018 Békés dúlatréning és Dúlaműhely (200 órás), Békés Emőke szakmai vezetésével

2015  Kismama – és Babás jóga oktatóképzés (150 órás) – Padma Jógastúdió, Kovács Gyöngyi Nalínivel

2014  Professzionális Kineziológus Képzés – Alapképzés I. (149 óra) – Európa Akadémia, dr.Varjú Mártával

2013  DONA nemzetközi szüléstámogató dúla képzés – DONA International – Dézsi Rékával

2003 – 2005  Egészségtan tanári képzés – Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar

1996 – 1997  OKJ-s Sportoktató – Aerobik edző képzés – Fittnes Akadémia

Műhelymunkáim

2018  INA MAY GASKIN  2 napos továbbképzése Budapesten

2018 Thai kismama masszázs – Thai Masszőrök Magyarországi Egyesülete szervezésében

2018  “A szív lélegzete” LOMI-LOMI kismama masszázs  – Lancsin Zsuzsannával

2018  KoroKan kismama masszázs – a Korokan Nemzetközi Oktatási Központ szervezésében, Fekete Ibolyával

2017  Fókuszolás orientált ön- és módszerismereti sajátélmény csoport (40 órás műhely), Magyar
Szomato – Pszichoterápiás Egyesület, Pólya Judittal és Medgyesi Krisztinával

2015  Hold tanítások – testtudat, ciklustudat és Testközpontú szülésfelkészítés (2×2 napos) műhely, Marina
Alzugaray kubai-amerikai származású bábával

2014  A szoptatás szakmai alapjai, 2 napos műhelymunka – PAF Hungary, W. Ungváry Renátával és Sződy Judittal

2014  Bevezetés a Haptonómia, a gyógyító érintés művészetébe, 2 napos műhelymunka, Magyar Szomato –
Pszichoterápiás Egyesület, Jean-Luc Deconinck pszichológussal

2013  Vajúdás támogatás mindenkinek műhelymunka – Noll Andrea Nanduval