Gyermekágyas támogatás

A gyermekágyas időszak

A gyermekágy hat hete nagyon fontos időszak! Már a várandósság idején érdemes megtervezni, ki fog tudni segíteni a szülés utáni időszakban. Frissen szült anyaként, belecsöppenve egy teljesen új élethelyzetbe, a kisbabád táplálása, gondozása, a vele való kötődés kialakítása mellett, szép lassan a tested, lelked megerősítésére is érdemes gondolnod.

Ebben az időszakban kell módot teremteni arra, hogy visszatalálhass egy olyan egyensúlyi állapotba, amelyre nem csak neked és a kisbabádnak, de a párodnak is, tehát az egész családnak szüksége van.

Ha időben kicsit visszatekintünk, az újdonsült anyákról a nagycsaládok gondoskodtak például a komatállal, a szülés után jó néhány hétig. Manapság amikor a rokonok szétszóródtak, távol élnek, a frissen szült mamák gyakran érzik magukat rendkívül magányosnak. Történik mindez épp egy olyan időszakban, amikor egy kisbabáról való gondoskodás felelősségének súlya is, figyelemre méltó módon nehezedik a családra.

Sokszor meglepetésszerűen éri az anyákat, hogy mennyire maguk alatt lehetnek alig pár nappal, a szülés örömteli és izgalmas eseménye után. Alváshiánytól szenvednek. A testükben fizikai és hormonális, a lelkükben pedig óriási érzelmi változások zajlanak. Mindemellett bizonytalanok lehetnek az anyai kompetenciájukban, szoptatási képességükben, egy sor nagyon fontos élethelyzetben volna szükség az ő támogatásukra. Ha te is úgy érzed, hogy nincs akire számíthatnál ebben az érzékeny időszakban, akkor keress bátran, hívj, vagy írj és megbeszéljük miben van rám szükséged.

Gyermekágyas dúlaként

A gyermekágy heteiben abban segítelek, amire szükséged van, legyen az akár:

  • a szülésélményed átbeszélése,
  • az újszülött gondozással, szoptatással kapcsolatos kérdéseid megválaszolása,
  • a mama “énidő” biztosítása, hogy például le tudj tusolni, vagy egyél, igyál, miközben vigyázok a babádra
  • apróbb háztartási munkák, bevásárlás, ételkészítés,
  • foglalkozás a nagyobbacska gyermekeiddel, óvodából, iskolából hazahozás, ha ezt az első hetekben nincs kire bíznod, míg te az újszülöttel vagy elfoglalva,
  • a regenerálódásodat a fent felsoroltakon kívül, szülés utáni masszázzsal és illóolajakkal is segíthetem,
  • a kisbabád testi – lelki jóllétét, és fejlődését is elősegítő babamasszázs fogásait is megmutatom, amelynek az érzelmi kötődés kialakulásában is jelentős szerepe lehet.