Dúlával kéSzülni

Dúlával kéSzülni

szülés felkészítés - szüléskísérés - gyermekágy - masszázs

Dúlával kéSzülni

szülés felkészítés - szüléskísérés - gyermekágy - masszázs

gyermekvárás,  szülővé válás

Az apává válás lelki háttere

Az apai szerep kialakulása

 

Az anyai és apai szerepeknek mély társadalmi gyökerei vannak és erős történelmi, gazdasági és kulturális hatások befolyásolják. Az apaszerep megformázására hatnak a saját szülői minták, illetve azok a kulturális mítoszok, társadalmi elvárások, amelyeket a szűkebb-, tágabb környezet és a média közvetít. Ennek köszönhetően a férfi feladatát tekintve  elég nagy különbségek vannak a különböző társadalmi rétegekben.

Az emberi faj, evolúciója során döntő változásokon ment keresztül, hogy az önálló életre képtelen utódokat, mindkét nem közös összefogásával neveljék fel. A férfiak szülői és gazdasági hozzájárulása biztosította a szükséges feltételeket az utódok gondozásához.

Az anya – gyermek – apa hármas együtt tartásának érdekében kialakult a szeretet, szerelem érzése. A szerelem fontos funkciója a párválasztás érzelmi megalapozásának. Ez segíti a nőt és a férfit a pszichológiai értelemben vett felnőtté válásban és abban, hogy a szülői házat elhagyva saját családot alapíthassanak.

 

A várandós apákról

 

„A babának 9 hónapra volt szüksége arra, hogy megszülessen, nekem 9 hónap időm volt arra, hogy a létbe gondoljam őt.” – mondja egy apa.  Sokan úgy gondolják, hogy az apáknak nehezebben jön el az apaság érzése, nehezebb számára felfogni, hogy gyermeke fogant, aki párja testében fejlődik.

Sokáig azt hittük, hogy a férfiakban a várandósság időszakában semmi nem történik, tehetetlenül nézik a párjukban végbemenő változásokat. A legújabb kutatások azonban arra mutatnak rá, hogy az apák lélektani értelemben nagyon is várandósak. Belső lelki utakat járnak be, számos belső konfliktust oldanak meg a kilenc hónap alatt.  Gyakran tapasztalható, hogy a férjek a párjuk várandóssága alatt szeretnék kreatív képességeiket bizonyítani, például azzal, hogy céget alapítanak, házat építenek, fát ültetnek, vagy éppen könyvet írnak.

Újabb vizsgálatok azt is kimutatták, hogy bár kevésbé látványosan, de a férfiakban is zajlanak hormonális és viselkedésbeli változások a partnerük várandóssága és gyermekük születése idején.

Mindezek a hormonális változások, valamint a szerelem hatása az agyi tevékenységre, biológiai szinten készíti elő a férfiakat, hogy ott maradjanak az anya mellett és segítsenek az utódok gondozásában.

Készültek tanulmányok arra vonatkozóan is, hogy a férfiak is pszichés támogatásra szorulhatnak párjuk várandóssága alatt, mivel az érzelmek széles skálája mozdul meg bennük is. Ezek olyan ambivalens érzések lehetnek, mint az öröm, büszkeség, irigység, félelem. Felszínre kerülhetnek a gyermekkori élmények, szülőkkel való feloldatlan feszültségek („csak olyan ne legyek, mint az apám!”).

A férfiaknál azonban kevéssé működnek a lelki gubancokat boncolgató egyéni, vagy csoportos beszélgetések, amelyek az anyák körében oly népszerűek. Leginkább abban érdemes az apáknak segíteni, hogy megtalálják saját megküzdési stratégiáikat, feszültségoldó módszereiket.

 

Couvade rituálé, vagy  testi panaszok?

 

Maga az elnevezés Franciaországból ered, jelentése „kotlik”, „magában hordoz”, magyarul leginkább „fészekrakási rítusnak mondhatjuk.

Számos kultúrában (pl. Hoppi indiánoknál) fellelhetőek még manapság is olyan a várandóssághoz, gyerekszüléshez kapcsolódó rituálék, amelyek segítik a férfit az apává érés folyamatában. A couvade rítusok egyik nagy csoportjába tartoznak azok a hagyományok, ahol a férfi szimulálja a nő állapotát, így a várandóshoz hasonlóan, rá is számos szabály és tilalom vonatkozik. Esetleg távol kell magát tartania bizonyos ételektől, veszélyes munkafolyamatoktól és rossz gondolatoktól, hiszen ő is kapcsolatban áll a babával, így az ő cselekedetei is hatással vannak a gyermekre.

A rítusok jelentősége, hogy időt és lehetőséget biztosítanak a jövendő apáknak az új szerepre felkészüléshez és biztosítja őket arról, hogy feleségük és a tágabb közösség is támogatja, segíti őket ebben.

A partner várandóssága során, teljesen természetes, ha a férfiakban is felbukkannak különböző előjelű és intenzitású érzések. Azokban a társadalmakban, ahol a férfiaknak nem engedélyezett a várandósság alatti „legitim lustálkodás”, ott a férfiak egy részénél is, megjelenhetnek bizonyos, lelki eredetű, testi tünetek. Ezek a jelenségek a várandósság első és utolsó trimeszterében, a szülés alatt és közvetlenül utána jelentkezhetnek, majd azt követően nyomtalanul el is tűnnek.

 

Forrás: Andrek Andrea, Kismamák nagykönyve