Dúlával kéSzülni

Dúlával kéSzülni

szülés felkészítés - szüléskísérés - gyermekágy - masszázs

Dúlával kéSzülni

szülés felkészítés - szüléskísérés - gyermekágy - masszázs

Ki is az a dúla?

A dúla (doula) görög eredetű szó, jelentése a nőt szolgáló, a nőről gondoskodó, asszonytársi segítő.
 

A leendő anyákkal való törődés, az anyává válás útján való kísérés ősidőktől fogva mindig is nők dolga volt.

A szó modern értelmezése szerint a dúla egy olyan tapasztalt nő, aki többnyire már maga is szült, érzelmileg és fizikailag is támogatást nyújt a várandós nőnek, illetve a gyermeket váró párnak a szülés előtt, a szülés alatt és a szülés után a gyermekágyas időszakban is.

A mai modern korunkban egyre nagyobb igény merül fel a dúlák iránt, nem csak az otthonszüléseknél, hanem az intézményesített szüléseknél is.

Ennek alapja főként két amerikai orvos, John H. Kennell és Marshall H. Klaus munkájának köszönhető, akik a 80-as években dúla által kísért szüléseket és azok kimenetelét tanulmányozták kórházi
körülmények között.

Az ő megfigyeléseikből derült ki, hogy jelentősen könnyebben és gyorsabban szültek azok a leendő anyák, akik mellett a szülés egész folyamata során jelen volt egy tapasztalt női kísérő, aki érzelmileg és fizikailag is támogatta őket.

Már maga a tudat, hogy van valaki, aki a nőt vajúdása során folyamatos gondoskodással, törődéssel veszi körül, elősegíti a biztonságérzetét és a könnyebb ellazulást, mely során képes átadni magát a szülés ösztöneinek.

 

Manapság világszerte egyre több dúla folytatja áldásos tevékenységét, vannak olyanok, akik laikus segítőként, és vannak, akik magasan képzett, professzionális szüléstámogatóként segítik a gyermeket váró anyákat és családjukat.

 

A mai korunk dúláit tehát az anyák keresik meg és kérik fel, akár a szüléskísérésre, akár a gyermekágyas időszakra vonatkozóan.

A dúlák a kórházaktól teljesen függetlenül végzik segítő tevékenységüket.

A dúla nem bába, és nem szülésznő. 

A dúla tevékenységének nem feltétele az egészségügyi szakképzettség.

Mindemellett számtalan módszer van a dúla tarsolyában a vajúdás időszakának megkönnyítésére, lerövidítésére, és lehetőség szerint a kórházi szülés során alkalmazott beavatkozások elkerülésére.

A legfontosabb, hogy folyamatosan a vajúdó nő mellett marad, ezzel növeli a biztonságérzetét, hiszen az a tudat, hogy a vajúdó bármikor kérhet segítséget, lesz aki az ő testi-lelki jóllétéért van ott, ez már önmagában megnyugtató hatású lehet.

Ezen kívül különböző, non-farmakológiai (nem gyógyszeres) fájdalomcsillapító technikákat és módszereket alkalmaz, ha van rá lehetőség és a vajúdó igényli.

Apás szülés esetén is tudja segíteni a folyamatot, ha az apát is támogatja akár biztatással, megnyugtatással, akár javaslattal, hogy mivel segíthetné a vajúdó szerettét, ha erre igény merül fel. 

A dúla hisz abban, hogy a leendő anyákról való gondoskodás, a várandósság, a vajúdás, szülés és a szülést követő korai időszakban, megerősíti és elégedettséggel, nyugalommal és önbizalommal tölti el az édesanyákat.

Tulajdonképpen abban nyújt segítséget az egész család számára, hogy a babavárás és szülés, életre szóló élménye minél örömtelibb legyen.