Ki is az a dúla?

A Doula görög eredetű szó, jelentése a nőt szolgáló, a nőről gondoskodó.
A leendő anyákkal való törődés, az anyává válás útján való kísérés ősidőktől fogva mindig is nők dolga volt.A szó modern értelmezése szerint a dúla egy olyan tapasztalt nő, aki többnyire már maga is szült, érzelmileg és fizikailag is támogatást nyújt a várandós nőnek, illetve a gyermeket váró párnak a szülés előtt, a szülés alatt és a szülés után a gyermekágyas időszakban is.

A mai modern korunkban egyre nagyobb igény merül fel a dúlák iránt, nem csak az otthonszüléseknél, hanem az intézményesített szüléseknél is.

Ennek alapja főként két amerikai orvos, John H. Kennell és Marshall H. Klaus munkájának köszönhető, az ő megfigyeléseikből derült ki, hogy jelentősen könnyebben és gyorsabban szültek azok a leendő anyák, akik mellett a szülés egész folyamata során jelen volt egy tapasztalt női kísérő, aki érzelmileg és fizikailag is támogatta őket.

Már maga a tudat, hogy van valaki aki a nő vajúdása során gondoskodással, törődéssel veszi körül, elősegíti a biztonságérzetét és a könnyebb ellazulást, mely során képes átadni magát a szülés ösztöneinek.

Manapság világszerte egyre több dúla folytatja áldásos tevékenységét, vannak olyanok akik laikus segítőként és vannak akik magasan képzett, professzionális szüléstámogatóként segítik a gyermeket váró anyákat és családjukat.

A mai korunk dúláit tehát az anyák keresik meg és kérik fel, ők a kórházaktól függetlenül végzik segítő tevékenységüket.

A dúla tevékenységének nem feltétele az egészségügyi szakképzettség. Mindemellett számtalan módszer van a dúla tarsolyában a vajúdás időszakának megkönnyítésére és lerövidítésére, az intézményes szülés során alkalmazott beavatkozások elkerülésére. A legfontosabb, hogy folyamatosan a vajúdó nő mellett marad, ezzel növeli a biztonságérzetét, hiszen az a tudat, hogy bármikor kérhet segítséget, lesz aki az ő testi-lelki jóllétéért van ott, ez önmagában megnyugtató hatású lehet. Ezen kívül különböző nem gyógyszeres fájdalomcsillapító technikákat és módszereket alkalmaz, ha van rá lehetőség és a vajúdó igényli.

A dúla hisz abban, hogy a leendő anyákról való gondoskodás, a várandósság, a szülés és a szülést követő korai időszakban, megerősíti és elégedettséggel, nyugalommal és önbizalommal tölti el az anyákat. Tulajdonképpen abban nyújt segítséget az egész család számára, hogy a babavárás és szülés életre szóló élménye minél örömtelibb legyen.