Rólam mondták

Erikát egy barátnőmön keresztül ismertem meg. Mikor megszületett a kislányom, és épp, hogy hazajöttünk a kórházból, a szoptatás katasztrófának tűnt számomra. Nem egy problémám volt vele. Természetesen itt volt a koronavírus és a biztonság kedvéért még Pünkösd is volt. Szombaton délután jöttünk haza és hiába telefonálgattam, senki nem tudott segíteni. Erika telefonszámát egy barátnőm adta meg. Mikor felhívtam szombat délután, éppen kirándult, rólam semmit nem tudott, csak azt, hogy el vagyok keseredve, mégis meghallgatott és segített, majd másnap (Pünkösd vasárnap) ki is jött. Nagy segítség és megnyugtatás volt számomra. Ezek után nem sokára érdeklődött, hogy hogyan vagyunk. Azóta többször járt nálunk. Amikor itt volt, szoptatás közben megmasszírozta a talpamat és beszélgettünk az aktuális baba-helyzetről. A kislányom megnyugodott, elaludt a kezében. Bármikor rá merném bízni, pedig nem sok ilyen ember van. Sokszor segített telefonon is, a legtöbbet az alvással, altatással kapcsolatban, azzal volt a legnagyobb küzdelmünk. De természetesen a folyamatosan nyújtott lelki támogatás sem elhanyagolható!"
Zsófi
első gyermekes édesanya
Dúlával, vagy dúla nélkül? Három és fél évvel ezelőtt, amikor a nagyobbik lányom született, sajnos nem segített dúla a szülésnél, sem a gyermekágy nehéz időszakában. Egyszerűen azért, mert nem tudtam a témáról eleget. Pedig rengeteget olvastam magáról a vajúdásról, természetes szülésről, szoptatásról, de a dúlák segítségéről nem. Jöttek hozzám barátok, ismerősök segíteni, és nagyon hálás voltam nekik, de most le kell írnom, milyen lényeges minőségi különbség van a között, ha ismerős segít neked, vagy amikor egy "profi". Kisebbik lányom születésénél már okosabb, körültekintőbb voltam. Tudtam, mit akarok. Szerettem volna elkerülni a szükségtelen beavatkozásokat, amiket ráerőltetnek a nőkre vajúdás közben (infúzió, oxytocin stb.), ezért a férjemmel és a szüléskísérő dúlánkkal vajúdtam otthon, és csak az utolsó pillanatban rohantunk a kórházba, ahol 30 percen belül megszületett csodálatos leánykám. Köszönhető mindez annak, hogy háborítatlan vajúdásom lehetett. A gyermekágyat is dúlával képzeltem el, ezért kértem fel Erikát, akiről csupa szépet mondott egy ismerős kismama. Amikor a férjemnek vissza kellett mennie dolgozni, egyedül maradtam egy 3 hetes, és egy 3 éves kislánnyal, és nem is tudom, mihez kezdtem volna Erika segítsége nélkül. Egy ilyen csodálatos dúla, megnyugtatja a babát, masszázzsal frissíti fel az édesanyát, s mellette kreatívan foglalkozik a nagyobb testvérrel is! Segített fürdetni, altatni, ringatni, szoptatni. Bármikor felhívhattam telefonon is, ha a köztes időkben elakadtam. Heti 3x járt hozzánk, és ezek voltak a legszebb napok a gyermekágy időszaka alatt. Sokszor hálásan mosolyodsz el, mert nem is tudod eldönteni, hogy egy hihetetlenül profi masszőr, egy jó pszichológus, egy melegszívű barátnő, vagy egy szoptatási tanácsadó segít téged éppen. Finom illóolajok használatával nap mint nap részesülhettem lazító, megnyugatató masszázsban. Mindig meghallgatta minden szívfájdalmamat, panaszomat. A leggyengédebben nyúlt a pici lányomhoz, aki azonal elfogadta őt ezért szívesen bíztam rá, ha egy kis anyaidőre volt szükségem. Mindezek mellett teregetett, mosogatott, elrámolt, tehát még a házimunkát is segített megoldani, hogy ne ússzunk teljesen el. Hihetetlen, néha nem is tudtam, hogyan tette meg mindezt egyetlen délután alatt! Mindenkinek szívből ajánlom egy gyermekágyas dúla segítségét, mert hihetetlen különbség van a két minőség között: vele, vagy nélküle. Erika egy olyan áldás, akit minden kismamának és babának ajánlok. Köszönjük!"
Zsuzsa
két gyermekes édesanya
Eljött a 30. hét, amikor ráeszméltem, hogy a férjem nem szeretne bent lenni velem a szülés alatt, én pedig nem éreztem magam elég erősnek ahhoz, hogy egyedül végig csináljak egy természetes szülést az előző császár után. Az egyik ismerős anyuka ajánlotta Erikát, mondta, szerinte jó a személyisége, illik hozzám, tetszeni fog nekem. Így is lett! Első pillanattól felszabadultan és őszintén tudtunk egymással beszélgetni! Minden várakozásomat felülmúlta odaadása és segítőkészsége. Nem volt tolakodó, mégis mindig ott volt, mikor szerettem volna. Még ha nem is kértem, ő érezte, amikor tenni kellett egy-egy lépést. Sok alternatívát elém állított, amiket nem ismertem és nekem csak el kellett döntenem, számomra melyik az, ami igazán segíthet :). Sokat köszönhetek annak is, hogy Ő maga nagyon sokrétű; ha kellett masszírozott, vagy mozgásos ötleteket adott, ha úgy volt, segítő linkeket, oldalakat küldött, aromaterápiás tanácsokkal látott el. Egy felkészítő beszélgetés során még a férjemben lévő szorongást is sikerült eloszlatnia, aki így nyitottá vált arra, hogy bent maradjon velem a szülésnél és együtt fogadjuk az újonnan hozzánk érkező kis életet. Erika bátorított, mikor számomra nehéz feladatok következtek és biztatott, mikor elkeseredtem. Végül a 37. hét után, amikor még mindig nem fordult be a baba, ekkor már kezdtem belenyugodni, hogy ismét császármetszéssel tudom csak világra hozni a babámat. Erika ekkor is végig mellettem állt, elkísért szülésfelkészítőre, tanácsokat adott, hogy lehetne a császármetszést követő órák gyermekágyas kórházi rendjét, a legideálisabbá tenni, melynek érdekében a főorvosnak is írtunk egy levelet, melyben megfogalmaztuk a legfontosabb kéréseimet. Amikor eljött a nagy nap és megszületett a kisfiam, Erika is ott várakozott, s a férjemet támogatta, miközben a kisfiam bőrkontaktusban lehetett apukája mellkasán. Néhány fotót is tudott készíteni a boldog apáról és az ő újszülött kisfiáról. A gyermekágyas szobában, mikor levittek, már ott vártak mindketten. Még épp az első aranyórán belül meghozták a kisfiúnkat is, aki attól kezdve végig velem lehetett, mert voltak segítőim. Még ha császármetszés is lett a vége, mégis boldog, szeretetteli légkör volt körülöttem, s ami az egyik legfontosabb volt számomra és mindenért kárpótolt, hogy a kisfiam is velem lehetett!”
Mónika
két gyermekes édesanya