Felkészítés a szülésre

Testi – lelki felkészülés a szép szülésélményért

A szülés alapvetően nem tervezhető, azonban az egész életre szólóan meghatározó kulcsélmény a leendő anyának és a babának egyaránt. Épp ezért érzem szívügyemnek, hogy megismerd a lehetőségeidet, megkapj minden szükséges információt, s ezáltal jól tájékozottan és testileg – lelkileg felkészülten élhesd át a vágyott, szép szülésélményt! Természetesen a jó felkészülés mellett is jöhetnek olyan helyzetek, amelyeket nem lehet előre látni, mert azok rajtunk kívül álló tényezőkből erednek. Ezek kissé, vagy akár erősen is megboríthatják az addigi elképzeléseket, ezért érdemes tudni, hogy a szülési terv nem kőbe vésett és a lehető legrugalmasabban kell kezelni. Mindennek ellenére fontosnak érzem és hiszem, hogy a testi – lelki és informatív felkészülés egy olyan stabil alapot adhat, amivel a váratlan szituációkat is könnyebb átvészelni és könnyebb kilábalni a nehezebb helyzetekből.

Mikor kezdjük a szülésre felkészülést?

Ideális esetben, a várandósságod korai szakaszában kérsz fel, ekkor biztosan elég időnk jut arra, hogy a lehető legjobban megismerjelek, és segítselek a szülésre való felkészülésben. Több idő jut így arra, hogy szelíd támogatásom mellett átgondold elképzeléseidet, lehetőségeidet a szülésedre vonatkozóan.

A felkészítés lehet egyéni, vagy páros. Egész biztosan lesz olyan témakör, vagy kérdés, amelyet első ízben egy nővel szeretnél átbeszélni. Természetesen pároddal együtt is történhet a találkozás, hiszen manapság egyre természetesebb, hogy a leendő apa is szeretne minél jobban részt venni és többet megtudni a gyermeke születésével kapcsolatban.

Mennyi ideig tarthat az együttműködésünk?

Az igényeid, és élethelyzeted alapján, közösen döntjük el, mennyi időt szánunk a felkészülésre, és milyen gyakorisággal találkozunk. Amennyiben engem választasz az első ismerkedős találkozás után, készítek egy megállapodást, melyben minden fontosat rögzítek a szóbeli megegyezésünk alapján. Benne lesznek az igénybe vett szolgáltatás részletei, a tervezett találkozások száma, díja, vagy egy komplett szolgáltatás csomag, amelyik kedvezőbb számodra. A találkozásaink száma lehet a szülés előtt 3-4 alkalomtól egészen a heti, havi rendszeres találkozásig, és lehet folyamatos a várandósság idejétől a szülésen át, az 1-2 alkalmas, vagy hosszabb gyermekágyas találkozásig megbeszélés szerint. A szűkebben és tágabban értelmezett (akár 1-1,5 évig is tartó) szülés utáni szolgáltatásomról részleteket a megfelelő menüpont alatt olvashatsz.

Mi módon készülünk a szülésre?

Hasznos információkkal

Ismerem az élettani szülés természetét és ezáltal a nők vajúdás alatti érzelmi szükségleteit. Erről és még sok, számodra fontos és érdekes témáról beszélhetünk a felkészülés során. Ehhez itt találsz általam ajánlott témákat. Ha van egyéb ötleted, kérdésed, azt is nyugodtan felteheted és megbeszéljük.

Segítségedre leszek, hogy hozzájuss a szükséges információkhoz a szülésed helyszínére, a szüléskísérőid megválasztására vonatkozóan. Ezek alapján könnyebben tudsz felelős döntéseket hozni, a számodra ideális szülésed érdekében.

Testi – lelki szintű felkészülés

A várandósság alatti testi változások, a másállapot ellenére, sok mindent tehetsz, hogy fizikailag is jól érezd magad. Ehhez nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás, elegendő alvás és a stresszcsökkentés, mindemellett, a kismama jógát javaslom, mint nagyszerű és kíméletes mozgásformát a várandósság idején. Megfelelő pozíciók ajánlásával, megismertetésével és közös gyakorlásával tudlak ebben segíteni.

Többféle kismamamasszázzsal is szívesen állok rendelkezésedre, amely nem csak a fizikai testérzetekben nyújt jelentős megkönnyebbülést, ellazulást, de hozzájárul a lelki egyensúly megteremtéséhez is. Korokan kismamamasszázzsal, olajos Thai kismama masszázzsal, illetve Lomi-lomi kismama massázzsal tudok könnyíteni a várandósságod terhein. A Korokan masszázs jótékony hatásairól itt olvashatsz.

Az aromaterápiás készítmények szüléskörüli alkalmazásának lehetőségét már jól ismerem dúlaként, ennek a tudásnak az elmélyítéséhez nagy szakértelemmel bíró, tapasztalt aromaterapeutáktól tanulok folyamatosan. A növényi aromák már az ókori kultúrákban is fontos szerepet játszottak, manapság az aromaterápiás növényi kivonatok felhasználása egyre népszerűbb, a tiszta, illatesszenciáknak és keverékeknek számtalan jótékony hatása ismert, melyeket kutatások százai támasztanak alá. A testre és lélekre egyaránt jótékony hatások közül kiemelném hangulatjavító, feszültségoldó, vajúdás támogató, fájdalmat csillapító, görcsoldó, szoptatást segítő, alvás támogató, összességében jóllétünket, egészségünket megőrző tulajdonságukat. A világ egyik legjobban ellenőrzött és legtisztábban előállított, őshonos forrásokból származó és méltányos kereskedelem jegyében készülő illóolajait alkalmazom a masszázs, vagy az egyéb dúlai tevékenységeim során, ha arra igény merül fel.

Olvass tovább a vajúdástámogatás – szüléskísérésről itt